11 квітня у світі відзначається День визволення в’язнів фашистських концтаборів

Цю дату було встановлено рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо. Метою Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів є збереження історичної пам'яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування. Цей день нагадує нам про можливі наслідки диктатури, про необхідність боротьби за свободу, права та гідність кожної людини!
Під час виховних заходів присвячених «Дню визволення в’язнів фашистських концтаборів», ліцеїсти мали змогу ознайомитись з досвідом боротьби минулих поколінь за щасливе майбутнє. Бо «Людина здатна змінювати світ на краще, якщо це можливо, і змінювати на краще себе, якщо це необхідно» - стверджує австрійський психіатр і психолог Віктор Франкл, який потрапив до концтабору в 1942 році. Перебуваючи у жахливих умовах, він знаходив силу жити далі і допомагати іншим. «Щойно людина знаходить сенс свого життя, вона не тільки стає щасливою, але й також здобуває здатність впоратися зі стражданнями»
«Кожен із нас має своє специфічне покликання або життєву місію, призначення для виконання конкретного завдання. Людину не можна ані замінити, ані повторити її життя. Отже, завдання кожної істоти є унікальним, як і її специфічна можливість його виконати».
Багато кого зараз бентежать думки про невизначеність сьогодення – коли закінчиться війна, як планувати життя, що робити далі... Пропонуємо знайти опори в цитатах Віктора Франкла з його книжки «Людина у пошуках справжнього сенсу», яка побачила світ у 1946 році.
/Files/images/23-24/конц.jpg
/Files/images/23-24/конц1.jpg
/Files/images/23-24/конц2.jpg
/Files/images/23-24/конц4.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 9

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.